Sophia Loren’s Mercedes Gullwing. Peter Engels onthult zijn meesterwerk in historisch Antwerpen. Ontmoet de maestro van het paletmes.

Interview met kunstenaar Peter Engels in zijn atelier te Brasschaat.

“Peter, wat fantastisch dat we vandaag hier zijn. We hebben geruchten gehoord over een nieuw kunstwerk van jou dat een plek heeft gekregen op een iconische locatie in Antwerpen. Kun je ons daar meer over vertellen?”

Peter Engels: “Hallo, het is een genoegen om met je te praten over mijn recente schilderij. Heb je het al gezien? Het hangt in de Goodwood Art Gallery in Reyndersstraat 6, midden in het hart van het oude Antwerpen. Het is eigenlijk best symbolisch. De galerie zelf bevindt zich in de historische residentie van de 16 de eeuwse schilder, Jacob Jordaens. De muren ademen kunst en nu hangt er een van mijn werken, wat echt geweldig voelt!”

“We hebben onze agenda’s al gemarkeerd voor een grote opening halverwege september. Wat kunnen bezoekers verwachten?”

Peter Engels: “Mis het openingsweekend op 16 en 17 september niet. Ik zal er persoonlijk zijn van 14.00 tot 18.00 uur. Het belooft een geweldige ervaring te worden met medekunstliefhebbers en ik zou graag met iedereen in gesprek gaan.”

“Er is een prachtige legende die de Mercedes met Sophia Loren verbindt. Kun je daar wat dieper op ingaan en misschien meer vertellen over de ingewikkelde details van je schilderij?”

Peter Engels: “Weet je, er is een oude legende dat de vleugeldeuren van de Mercedes lijken op de wenkbrauwen van Sophia Loren. Het is een grappige gedachte en ik vond het geweldig om zulke verwijzingen in mijn kunst te verwerken. Een leuke oefening is om van heel dichtbij naar de palletmes-streken te kijken. Als je dichtbij het schilderij komt, lijkt het abstract. En nu komt de magie: als je achteruit stapt, wordt het beeld scherper en wordt de grootsheid van Sophia Loren en de Gullwing onthuld. Er is nog iets waarop ik wil wijzen. De vervagende palmboomlaan op de achtergrond. Het is een subtiel detail, maar wel eentje waar ik bijzonder dol op ben. Het voegt diepte en een vleugje mysterie, grandeur en exotiek toe. Ik hoop dat mensen de tijd nemen om het op te merken en te waarderen.”

“Je schilderijen laten vaak meerdere werelden samensmelten en je nieuwste lijkt niet anders. Kun je vertellen hoe je kunst, film en klassieke auto’s hebt samengebracht voor dit specifieke meesterwerk?”

Peter Engels: “Als ik een schilderij voorbereid, de schetsen maak en verfijn, denk ik na over hoe ik verschillende werelden met elkaar kan verweven. Dit specifieke stuk is waar de charme van kunst, de allure van cinema en mijn fascinatie voor klassieke auto’s samenkomen. Als kunstenaar met een toch wel zeldzame, unieke palletmestechniek en een bijzonder kleurenpallet, is dit schilderij van de beroemde Sophia Loren naast haar iconische Mercedes 300SL Gullwing uit 1955 een prachtige vintage uitdaging. Stel je het verhaal erachter voor. Deze auto, geschonken aan Sophia Loren door haar vriend, de illustere filmmaker Carlo Ponti, werd net zo legendarisch als de actrice zelf. Mijn doek vertelt een fictieve, maar suggestieve scène waarin Sophia Loren even de tijd neemt om voor mij te poseren tijdens de Rally del Cinema – een schilderachtige roadtrip die begint in de antieke straten van Rome en duizend kilometer verderop eindigt in het schilderachtige Sanremo.

Terwijl de Mercedes 300sl Gullwing zijn verhalen deed en verschillende keren van eigenaar veranderde, vervaagde de associatie met Sophia Loren in de loop van de decennia totdat de auto door een oplettende oldtimerfanaat 60 jaar later werd herontdekt. Voor mij meer dan de moeite om deze legendarische ‘Sophia Loren Gullwing’ te vereeuwigen samen met de beroemde Italiaanse actrice in een verzonnen momentopname.

De sepia-ondertonen van mijn schilderij roepen diepe nostalgie op. Deze vintage flair is mijn eerbetoon aan de gouden tijdperken van film, fashion en klassiek autovakmanschap. Het was mijn bedoeling om niet alleen de eeuwige elegantie van Sophia Loren in beeld te brengen, maar ook de uitgesproken verfijning van de Mercedes Gullwing, waardoor de toeschouwers mee terug zouden worden genomen naar een tijdperk van ongeëvenaarde glamour.”

“Bedankt voor het delen van uw inzichten en de passie voor uw kunst!”

Peter Engels: “Graag gedaan. Ik nodig iedereen uit om deze samensmelting van geschiedenis en kunst te komen ervaren. Laat mijn vertolking van de wereld van Sophia Loren een toegangspoort voor je zijn om aan je eigen tijdloze reis te beginnen.”

 

PS : Het Sophia Loren schilderij vond een nieuwe thuis bij de eigenaar van Mercedes Gullwing die in de jaren ’50 nog eigendom was van Sophia Loren. Waar ter wereld kon dit kunstwerk van Peter Engels beter terechtkomen.

Bekijk het schilderij en de video