Als u uw beleggingen wilt diversifiëren, kan het verzamelen van kunst een goede en solide beslissing zijn. Combineer contant geld omzetten in kunst en geniet er elke dag van. De beste tips & trucs.

Ons geld wordt elk jaar minder waard. Door inflatie en devaluatie kunnen we met ons geld minder kopen dan pakweg een jaar geleden. Onze koopkracht neemt af. Wanneer de financiële markten ondermaats presteren, is verstandig beleggen de enige oplossing. Zo niet, dan verarm je ongemerkt. Zet uw spaargeld dus om in onroerend goed, goud, zilver, kunst en andere zaken die hun waarde behouden. Diversifieer slim en investeer een deel van je vermogen in kunst zodat je het risico spreidt. Rendementen in collecties hedendaagse kunst zijn gemiddeld 11%, wat nog steeds veel beter is dan de jaarlijkse inflatie. Tijdens het verzamelen van kunst kun je elke dag je kunst zien en ervan genieten. Het opbouwen van een kunstcollectie voor 5 tot 10% van je vermogen is een stap in de goede richting (Deloitte, 2019).

 

Waarom investeren in kunst?

Allereerst zul je er elke dag van genieten. En als je het goed doet, stijgt de waarde van je kunstcollectie. Banken en vermogensbeheerders verdienen niets aan uw kunstcollectie en zullen daarom het aanleggen van een kunstcollectie afraden of willen begeleiden naar hun kunstkanalen, galeries en veilingen. Hoe investeren in kunst? Hoe bouw je een kunstcollectie op? Hier zijn enkele tips en trucs om op een succesvolle manier kunst te verzamelen.

 

  1. Waarom kunst verzamelen om passie draait?

Ontwikkel een samenhangende kunstcollectie waar je van houdt en die je wilt doorgeven aan de volgende generatie. Winst hoeft niet je eerste vereiste te zijn bij het opbouwen van een kunstcollectie. Je weet immers niet zeker of een bepaalde artiest het gaat redden. Doe altijd je eigen onderzoek. Koop niet uit medelijden. En laat je niet leiden door de meningen van anderen zonder deze te verifiëren. Beperk je niet tot één stijl, want ook in de kunst zijn er opwaartse en neerwaartse evoluties in stijlen en tendensen. Spreiden is dus de boodschap. Hier zijn enkele andere waardevolle tips die de waarde van uw kunstcollectie zullen verhogen.

 

  1. Waarom begint kunst verzamelen bij het leren kennen van de kunstenaar?

Bezoek websites, galerieën, kunstbeurzen, veilingen… Maar je bereikt pas echt het toppunt van kunstverzamelen als je de kunstenaar ontmoet. Er gaat niets boven een ontmoeting met de maker en praten over kunst in zijn eigen biotoop, zijn atelier. Zo ontdek je zijn passie, techniek, stijl, … En kan je zelfs rechtstreeks bij de maker kopen. Zo krijgen de kunstwerken in je collectie stuk voor stuk een mooi verhaal met een persoonlijk tintje. Je zou zelfs een vriendschappelijke band met de artiest kunnen smeden als je contact houdt.

 

  1. Succesindicatoren voor de waardevolle kunstcollectie

De belangrijkste graadmeter voor de waarde van een kunstcollectie is de succescurve van de kunstenaar, ook als hij dood is. Maakt de levende kunstenaar regelmatig nieuw werk? Worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd? Is er voldoende vraag naar zijn werk? Verkoopt hij regelmatig? Hoe wordt zijn werk ontvangen? Wie zijn de kopers? Wat is de “herkomst” van een kunstwerk (vorige eigenaren, tentoonstellingen, geschiedenis)? Hoe is de prijsevolutie? Past het werk bij de evolutie van de markt, cultuur en samenleving? Als je echt van het kunstwerk houdt en deze succesindicatoren positief zijn, kun je kopen.

 

  1. Waarom investeren in originele kunstwerken?

Vermijd posters, prints, zeefdrukken, enz. Investeer liever in originele kunst van een kunstenaar die je je kunt veroorloven dan een reproductie van een gevestigde naam te kopen. De waarde van uw collectie neemt alleen maar toe bij eenmalige acties. Waardeloze herdrukken en vervalsingen zijn schering en inslag. De waarde en authenticiteit van een prent is moeilijk in te schatten. Zelfs als het zogenaamd gesigneerd en genummerd is. Kies dus een kunstwerk waarvan er maar één bestaat, zodat je het enige, unieke kunstwerk in je collectie hebt. Pas op voor fraude en vervalsing van abstracte werken van bekende namen, ook al zien ze er origineel uit. Onthoud altijd: gemakkelijk werk is gemakkelijk te kopiëren. Nog een reden om de kunstenaar zelf te ontmoeten.

Brigitte Bardot Undressing portrait painting by Peter Engels
“Brigitte Bardot Undressing” van portretschilder Peter Engels
  1. Hoe de kwaliteit van een kunstwerk bepalen?

Voor de waarde van een kunstwerk is het van belang dat het in goede staat verkeert. Kwaliteit van kunst gaat niet zozeer over de waarde ervan, maar vooral over de kwaliteit van de materialen, de kracht van het beeld en de intensiteit die het werk uitstraalt. Ook andere factoren zoals afkomst, filosofie en het verhaal achter het werk spelen een rol. Kunst en kwaliteit zijn zowel subjectief als zeer persoonlijk. Dus vul je kunstcollectie met schoonheid waar je echt van houdt. Hoe langer je een kunstwerk in je collectie houdt, hoe meer de waarde ervan toeneemt. Kunstverzamelaars bezitten werken meestal al tientallen jaren. Hun collectiestukken worden een deel van hun familie.

 

  1. Waarom een certificaat van echtheid eisen voor kunst die u koopt?

Koop geen kunst waarvan u de herkomst niet kent. Een echtheidscertificaat geeft u meer zekerheid. Foto’s van de kunstenaar met het kunstwerk wekken ook vertrouwen. Als u ooit uw verzamelobject verkoopt, zijn dergelijke documenten belangrijke argumenten.

 

  1. Een waardevolle kunstcollectie heeft werken met een goed verhaal voor de beste prijs

Als u te veel betaalt voor kunst, duurt het langer voordat uw investering in waarde stijgt. Koop dus verstandig en probeer korting te krijgen. Als je geen korting kunt krijgen, streef dan in ieder geval naar een geweldig verhaal door de kunstenaar persoonlijk te ontmoeten en hem aan het werk te zien in zijn studio. Je zou met hem kunnen onderhandelen en misschien met hem en glas wijn kunnen drinken in zijn atelier.

 

Veel plezier met het verzamelen van kunst!

klik op “Available Artwork” van Peter Engels